A piros könyv rejtélye


 

Amikor az asszony leemelte a piros borítóba kötött könyvet a hamburgi könyvtári polcról élete pillanatok alatt megváltozott. A német Jennnifer Teege belelapozott a könyvbe és édesanyja, Monika Göth élettörténete volt olvasható benne. Az ő édesanyja, rögtön felismerte egy képről. Árvaházba kerülése előtt, neki is Göth volt az eredeti, születési neve. A másik képen egy oldalról fotózott, nyitott szájú férfi tűnt elő, kezében egy fegyverrel. Majd egy padon ülő virágmintás nyári ruhát viselő nő tekintett rá a következő fotóról: aláírás Ruth Irene Göth, vagyis a nagyanyja. 

Felrémlett neki a Schindler listájából a Göth név, Amon Göthé, a táborparancsnoké, a pszichopatáé, aki a tábor deportáltjait, zsidó embereket, örömmel és kéjjel ölt teraszáról, hírhedt távcsöves puskájával.

Kiment a könyvtárból, leült egy padra, az autóját épp szemben parkolta le, mégsem volt képes vezetni. Hívta a férjét, aki hazavitte. Számos kérdés kavargott a fejében a filmről, a könyvről, a Schindler-zsidókról és Amon Göthről. Nem tudott semmit sem a családi titokról, a család sötét múltjáról. Előjött emlékeiből, amikor a filmet Tel-Avivban  - ott járt egyetemre – közösen nézte lakótársaival, barátaival.

Jennifer Teege 1970. június 29-én született egy német anya és egy nigériai apa gyermekeként. Édesanyja négyhetes korában beadta a fekete bőrszínű kislányát egy katolikus gyermekotthonba, három évesen nevelőszülökhöz került, ahol a család két fiútestvérével együtt nőtt fel szerető és gondoskodó környezetben. Huszonegy évesen találkozott utoljára édesanyjával.

Harmincnyolc volt, amikor véletlenszerűen – talán sorsszerűen – leemelte a könyvtári könyvet. Új fejezet íródott életében, amikor rájött, hogy ő a tömeggyilkos, a plaszówi koncentrációs tábor parancsnokának unokája. A német fekete nő összeomlott, valós sokkhatás érte. Gyakran nézegette a tükörben, hogy vajon milyen arcvonásokat örökölt egy pszichopata tömeggyilkostól. Sokáig járt pszichoanalitikushoz, de egy pszichiátriai klinikára is beutalták. Fokozatosan mondta el történetét férjének, gyermekeink, majd nevelőszüleinek és mostohatestvéreinek. Az izraeli barátaitól e-mailben kapott levelekre is csak hónapok elteltével tudott válaszolni.

Lassan javult az állapota és nyomozásba, kutatásba kezdett családja sötét múltjának legmélyebb bugyraiba leereszkedve. A múltbéli nyomokat követve térben és időben számos helyre és történelmi időszakba elvezették. Megismerhettük munkáját, házasságát, tel-avivi egyetemi éveit és örök életre szóló ott kötött barátságait (majd a könyv végén kiderül, hogy ez mennyire mély és megbonthatatlan volt). Sokat mesélt szeretett nagymamájáról, akinek Amon Göth volt élete nagy szerelme, akit élete végig ártatlannak tartott, édesanyjáról Monikáról, egy háborús bűnös lányáról, akinek zátonyra futott az élete, annak második házasságáról és a közben megismert leány féltestvéréről. Ezen kívül az életrajzi könyv külön érdekessége, hogy elmesélte más náci háborús bűnösök gyermekeinek hozzáállását szüleik rémtetteihez (volt, aki megtagadta apját, más mentegette és volt, aki hithű nácivá lett).

A mű egy kor- és kórképet ad a háború utáni Németország náci rendszerhez való viszonyulásáról is, mentegetésekről, a holokauszt relativizálásáról. Emellett betekinthetünk a hetvenes évek német árvaházainak, gyermekotthonainak mindennapjaiba is.  A kutatások során rábukkant Teege édesanyjára, az árvaházban gondját viselő katolikus nővérre, akikkel mély és érdekes párbeszédeket folytatott. A könyv sok-sok megható történetet, esetet mutat be. Krakkó városa azonban egy fontos viszonyulási pont a történetében, a lassan felépülő Teege először megtekintette a sötét múltú villát, ahol nagyapja élt az elkövetett tömegmészárlások idején. A könyv végén ide tért vissza, itt találkozott izraeli barátnőjével, aki Izraelből hozott diákoknak mutatta be a tanulmányút utolsó helyszíneként a koncentrációs tábor emlékhelyét. Itt mesélte el Teege élettörténetét a megrendült diákok sokasága közt, amely a könyvnek pozitív végkifejletet adott és a holokauszt áldozatainak méltóságteljes megemlékezést nyújtott.

Mindenkinek szíves figyelmébe ajánlom ezen érdekfeszítő, de egyben gördülékenyen olvasmányos könyvet, akik kíváncsiak egy középkorú, fekete bőrű nő pokoljárására és a múlt démonainak lassan tartó feldolgozására, aki a véletlen folytán a plaszówi mészáros unokája volt.

Jennifer Teege, Nikola Sellmair: Nagyapám engem agyonlőtt volna. Egy fekete nő szembenéz családja múltjával. Park Könyvkiadó, Budapest, 2021.

Albert Iván

 Megjelent: Új Élet, 2022. április 15., 3. p.

https://mazsihisz.hu/kozossegeink/zsido-sajto/uj-elet-a-magyarorszagi-zsido-hitkozsegek-szovetsegenek-lapja 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy elfelejtett kincsesbánya

Dusnok története és néprajza

Tárgyak, jelek, virágok