Bajai pékhistóriák

A bajai pékségek és pékek múltjáról jelent meg egy helytörténeti könyv 2013-ban, „Bajai pékhistóriák” címmel, amelyet Firányi Ferenc, Verli György és Werli István szerzők jegyeznek. Érdekességét az nyújtja, hogy egy régmúltra visszatekintő szakma, szakmatörténeti jelentőségű monográfiáját nyújtják át a szerzők az olvasók kezébe. Egy ősidők óta fennálló szakmát mutatnak be: a kenyérsütő pékmesterekét. Megjegyzendő, hogy mindhárom szerző maga is jelenlegi vagy egykori pék.

Kiváló adottsága a könyvnek, hogy egyrészt felvonultatja a tudományos jelleget, számos szakmatörténeti és helytörténeti kuriózumnak számító dokumentumot, valamint képanyagot bemutatva. Másrészt mégis olvasmányos marad az oral history alkalmazásával, amely révén számos egykori szájhagyomány útján elterjedt sztori, történet kerül bemutatásra, valamint egyes személyek életrajzán keresztül ismerhetjük meg a pék szakma rejtelmeit. Kuriózumnak számít egy-egy több generációra visszatekintő pék-dinasztia bemutatása is.

A szerzők kitérnek a búza, a gabonafélék és a kenyér kultúrtörténeti bemutatására, valamint a kenyérkészítés és a sütőipar technikai fejlődésére is. Fontos helytörténeti értékkel bír, hogy iparlajstromok és egyéb források ismertetésével a könyv részleteiben is bemutatja a bajai és környékbeli pékek, pékségek múltját és jelenét.

Bizton ajánlom az olvasó közönség figyelmébe a kitűnően megírt monográfiát. Sajátos történeti és helytörténeti adatokra bukkanhat a figyelmes szemlélő és még az is előfordulhat, hogy a különféle lajstromokban, névsorokban és adattárakban felfedezi egykor élt és a pékszakmához kötődő felmenőjének nevét.

(Emlékívek Kiadó, Baja, 2013., 160. p.)

Albert Iván
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A piros könyv rejtélye

Kivonulás Egyiptomból

Freud díványának titokzatos alakjai